Rĕsĕp Chĕĕsĕ Cakĕ Lumĕr. Sĕmuanya Pasti Pingin Mĕncobanya!
Chĕĕsĕ Cakĕ lumĕr sĕdang populĕr-populĕrnya tĕrutama di kalangan ibu-ibu rumah tangga di nĕgara Indonĕsia. Rĕsĕp Cakĕ kĕju yang lumĕr di mulut dan tĕksturnya yang supĕr lĕmbut ini mĕmang cukup mudah untuk kita buat di rumah, namun hasil akhirnya bĕgitu lĕzat dan bisa kĕtagihan. Maka dari itu tidak hĕran sĕkarang ini banyak sĕkali bunda-bunda yang mĕmposting hasil krĕasi chĕĕsĕ cakĕ lumĕr ini di Group Facĕbook. Mĕrĕka sĕmua mĕmpĕrlihatkan foto chĕĕsĕ cakĕ ini dĕngan bĕrbagai macam krĕasi tampilan dan rasanya.
Chĕĕsĕ Cakĕ Lumĕr ini ialah salah satu cakĕ yang lĕmbut dan di dalamnya di bĕri sĕmacam chĕĕsĕ crĕam, apanila cakĕnya dipotong, maka akan kĕluar lĕlĕhan krim kĕju yang dapat lumĕr di mulut kĕtika di gigit. Hmmm nyam nyam! Lĕbih maknyoos lagi jika dibagian atasnya di kasih barbagai macam topping, sĕpĕrti parutan kĕju, mĕisĕs, whipping crĕam, orĕo atau coklat butir. ĕummmh dĕh pokonya aku sudah tidak sabar lagi pingin mĕncoba bikin? yuk kita langsung simak aja rĕsĕpnya di bawah ini:
Chĕĕsĕ Cakĕ lumĕr
Bahan-bahan:
- Kĕju parut sĕbanyak 100 gram
- Air sĕbanyak 300 ml
- Gula pasir sĕbanyak 2 sĕndok makan
- SKM (susu kĕntal manis) putih sĕbanyak 2 sachĕt
- Tĕpung maizĕna sĕbanyak 2 sĕndok makan lalu di larutkan dĕngan 50 ml air.
- Santan kara sĕbanyak 1 bungkus yang 65 ml
- Susu dancow putih sĕbanyak 1 sachĕt
- Susu Rĕal good rasa crĕam chĕĕsĕ sĕbanyak 1 sachĕt yang 150 ml (atau bisa bunda ganti dĕngan parutan kĕju yang lĕbih banyak)
- Garam sĕbanyak 1/2 sĕndok tĕh
- Kĕpingan orĕo di hancurkan / bolu / sĕlai strowbĕri untuk sĕlang sĕling pada adonan nanti
Cara Mĕmbuat Chĕĕsĕ Cakĕ Lumĕr
- Campurkan sĕmua bahan-bahan di atas kĕcuali tĕpung maizĕna, lalu rĕbus dan didihkan di atas api kĕcil, sambil adonan tĕrus diaduk-aduk. Kĕtika adonan mĕnjĕlang mĕndidih, sĕgĕra masukkan tĕpung maizĕna sĕcara bĕrtahap sambil tĕrus diaduk dĕngan cĕpat ya.
- Apabila adonan sudah mulai tĕrlihat mĕngĕntal dan ada lĕtupan-lĕtupan, sĕgĕra matikan api dan diamkan adonan hingga dingin.
- Sĕtĕlah adonan dingin atau uapnya hilang masukkan kĕ dalam cup atau gĕlas dan Buat sĕpĕrti lapisan yang bĕrsĕlang antara adonan chĕĕsĕ dĕngan bubuk biskuit orĕo atau bahan yang lain dan bisa disĕsuaikan dĕngan sĕlĕra, sĕpĕrti yang tĕrlihat pada contoh gambar di atas.
- Tĕrakhir, kasih topping dĕngan parutan kĕju atau bahan yang lain sĕsuai sĕlĕra bunda di rumah, kĕmudian masukkan kĕ dalam lĕmari (bukan frĕĕzĕr bunda ya) dan biarkan sampai dingin.
Sĕlĕsai! Chĕĕsĕ cakĕ lumĕr ini paling maknyoooos apabila disajikan dalam kĕadaan dingiiin.
Gampang bingiit bund ya? Sĕlamat mĕncoba dan sĕmoga bĕrhasil, sĕrta jangan lupa untuk mĕmbagikan atau sharĕ rĕsĕp chĕĕsĕ cakĕ lumĕr ini kĕ tĕman bunda yang lainnya :)
BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA
Halaman Berikutnya
0 Response to "Rĕsĕp Chĕĕsĕ Cakĕ Lumĕr. Sĕmuanya Pasti Pingin Mĕncobanya!"
Posting Komentar