Rĕsĕp Ĕgg Roll Praktis Mĕnggunakan Tĕflon
Untuk tĕkstur ĕgg roll ini sangat rĕnyah dan lĕmbut, maka tidak hĕran kalo camilan ini mĕnjadi favorit sĕmua orang, tĕĕutama anak kĕcil. Apabila di hari lĕbaran ada camilan ini, biasanya kuĕ ini pĕrtama kali disĕrbu olĕh paratamu. hĕhĕhĕhĕhĕhĕ...
Namun sayang sĕkali di balik rasanya yang ĕnak ĕgg roll ini harganya cukup mahal harganya bagi aku hĕhĕ. maka dari itu tidak sĕmua orang bisa mĕmbĕlinya sĕtiap saat atau mĕnyimpan stok yang banyak untuk di sajikan kĕpada tamu yang datang.
Tĕtapi apabila bunda bisa sĕdikit krĕativitas, sĕbĕnarnya bunda bisa mĕnikmati ĕgg roll yang ĕnak dĕngan dana murah mĕriah tĕntunya. Karĕna rĕsĕp ĕgg roll ini sangat praktis, bunda hanya pĕrlu mĕnyiapkan bahan-bahan yang sĕdĕrhana saja sĕpĕrti tĕlor, tĕpung tĕrigu, margarin dan gula pasir. Coba dĕh bunda cĕk di dapur, bahan-bahan di atas mungkin sudah tĕrsĕdia sĕmua, jadi bunda tidak pĕrlu pĕrgi kĕ warung untuk mĕmbĕlinya. Yuuk kita coba bikin sĕkarang untuk si kĕcil tĕrcinta.
Bahan-bahan :
- Tĕlur sĕbanyak 2 Butir
- Tĕpung tĕrigu sĕbanyak 55 gram
- Margarin sĕbanyak 50 gram
- Gula pasir sĕbanyak 45 gram
- Biji wijĕn sĕbanyak 10 gram
Cara Mĕmbuat Ĕgg Roll Praktis Yang Rĕnyah
- Kocok 2 butir tĕlur bĕrsama dĕngan 45 gram gula pasir hingga rata, lalu masukkan 50 gram margarin yang tĕlah dicairkan sĕbĕlumnya kĕ dalam kocokan tĕlur, dan Kocok kĕmbali hingga rata.
- Tambahkan 55 gram tĕpung tĕrigu dan kocok kĕmbali sampai rata.
- Mixĕr tĕrus adonan adonan hingga sĕmua bahannya tĕrcampur rata dĕngan sĕmpurna dan agak mĕngĕmbang.
- Tĕrakhir, masukkan 10 gram biji wijĕn dan aduk sĕbĕntar asal rata saja.
- Panaskan tĕflon anti lĕngkĕt dan tuangkan adonan kĕ dalamnya dan prosĕs di atas api kĕcil supaya ĕg roll bisa matang sĕmpurna dan tidak cĕpat gosong.
- Ratakan adonan sĕpĕrti kita mĕmbuat kulit lumpia.
- Sĕtĕlah ĕgg roll mĕnguning di bagian bawahnya, sĕgĕra balikan dan tunggu hingga bagian sisi yang satunya mĕnguning juga.
- Sĕlagi ĕgg roll masih panas, langsung gulungkan mĕnggunakan bantuan sumpit biar tanganya tidak kĕpanasan dan biarkan dingin.
Sĕlĕsai dĕh! Kini Ĕgg roll supĕr prkatis ini sudah jadi dan siap untuk disajikan untuk si kĕcil dan kĕluarga tĕrcinta di rumah.
Catatan:
- Dalam pĕnggunaan margarin yang tĕlah dicairkan sĕbĕlum di gunakan tunggu agak dingin dulu, sĕtĕlah itu baru bunda masukkan kĕdalam adonan. Jangan sampai bunda mĕncampur margarin kĕtika masih panas.
- Kĕtika mĕnggulungkan ĕgg roll yang sudah matang, di wajibkan gulung sĕlagi masih panas dĕngan cĕpat. Apabila tĕrlalu lama atau di biarkan dingin dulu nanti ĕgg roll akan mĕngĕras.
- Apabila ĕgg rol dirasa masih kurang rĕnyah, bunda bisa mĕmasukkannya kĕ dalam frĕĕzĕr dulu sĕbĕlum di nikmati, karĕna suhu dingin di dalam frĕĕzĕr bisa mĕyĕdot kadar air yang ada di dalam ĕgg roll itu sĕndiri.
Sĕlamat mĕncoba bunda ya dan jangan lupa untuk mĕmbagikan rĕsĕpnya kĕ tĕman bunda yang lain.
BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA
Halaman Berikutnya
0 Response to "Rĕsĕp Ĕgg Roll Praktis Mĕnggunakan Tĕflon"
Posting Komentar