Rĕsĕp Pandan Cakĕ Susu Kĕntal Manis yang Lĕmbut dan Mois
Lĕmbut, Ĕnak dan Wangii! - Pada awalnya aku sĕmpĕt ragu untuk mĕncoba rĕsĕp pandan cakĕ dari bunda titin ini, karĕna di dalam rĕsĕp tidak mĕmakai bahan pĕngĕmbang sĕpĕrti TBM atau SP, takutnya sĕtĕlah saya coba hasilnya bantat dan kĕras. Tapi karĕna rĕsĕp cakĕ ini sĕpĕrtinya mudah, praktis dan juga hĕmat bangĕt, akhirnya aku coba bikin di rumah dan alhamdullilah hasilnya di luar dugaan, sangat mĕkar dan tĕksturnya ĕmpuk sĕkali, tĕrlĕbih rasanya ĕnak dan wangi yang mĕnggoda, tĕrimakasih bunda titin ya sudah mau bĕrbagi rĕsĕp pandan cakĕ SKM ini.
Sĕlain tidak mĕnggunakan bahan pĕngĕmbang rĕsĕp cakĕ ini tidak usah mĕmisahkan antara putih dĕngan kuning tĕlurnya sĕgala, jadi pĕmbuatanya lĕbih simplĕ, praktis dan cĕpat tĕntunya.
Mĕskipun mudah dan simplĕ, tapi hasilnya tidak sĕpraktis mĕmbuatnya. Cakĕ pandan ini mĕmpunyai rasa yang ĕnaak, rich, padat dan wangi yang sangat mĕnggoda, sĕrta tĕksturnya yang lĕmbut dan moiz dapat tĕrasa ĕnak dan lĕgit kĕtika dimakan.
Pandan Cakĕ Susu Kĕntal Manis
Bahan-bahan:
- Susu Kĕntal Manis putih sĕbanyak 150 gram
- Tĕpung (Mĕrk kunci) sĕbanyak 120 gram
- Buttĕr (mĕrk Anchor) sĕbanyak 120 gram
- Tĕlur sĕbanyak 2 butir
- Gula Pasir butiran halus sĕbanyak 40 gram
- Garam Halus sĕbanyak ¼ sĕndok tĕh
- Pasta Pandan sĕbanyak 1 sĕndok tĕh
Cara Mĕmbuat Pandan Cakĕ Yang Lĕmbut dan Mois
- Pada wadah, kocok 120 gram buttĕr dĕngan 40 gram gula pasir mĕnggunakan mixĕr hingga mĕngĕmbang dan crĕamy sĕrta warnanya putih pucat, lalu masukkan 1 sĕndok tĕh pasta pandan dan ¼ sĕndok tĕh garam, dan mix kĕmbali dĕngan kĕcĕpatan rĕndah sĕbĕntar/asal rata saja, kĕmudian masukkan 150 gram susu kĕntal manis dan mixĕr kĕmbali.
- Sĕtĕlah itu masukkan 120 gram tĕpung tĕrigu dan mix sĕbĕntar, lalu masukkan 2 butir tĕlur, satu pĕrsatu dan mixĕr sampai tĕrcampur rata/jaraknya 1 mĕnit pĕr tĕlur.
- Siapkan 2 buah loyang lalu bĕri alas kĕrtas roti kĕmudian tuangkan adonan dan loyang yang satunya lagi harus lĕbar dari loyang yang bĕrisi adonan kĕmudian isi dĕngan air sĕtĕngah pĕnuh, taruh loyang yang bĕrisi air ini di dalam ovĕn pada rak paling bawah, kĕmudian loyang yang bĕrisi adonan taruh di rak yang tĕngah. Tĕknik mĕmanggang sĕpĕrti ini gunanya untuk agar cakĕ nya sĕtĕlah matang tĕksturnya bisa lĕbih lĕmbut dan moist.
- Panggang sĕlama 25 mĕnit dĕngan suhu 180C, lalu kĕluarkan loyang yang bĕrisi air tadi dan lanjutkan mĕmanggang lagi sĕlama sĕkitar 20 mĕnit dĕngan suhu di turunkan mĕnjadi 160C, atau sampai matang dan Jika cakĕ ditusuk dĕngan lidi tĕrlihat mulus, bĕrarti cakĕ sudah matang.
Alhamdullilah walaopun tidak mĕmakai bahan pĕngĕmbang sama sĕkali, tapi hasilnya cakĕ pandan bisa mĕngĕmbang dĕngan sĕmpurna. Potong-potong cakĕ pandan sĕlagi masih hangat sĕsuai sĕlĕra dan langsung santap di tĕmani 1 cangkir tĕh. Baunya mĕmang sangat mĕnggoda antara pĕrpaduan khas dari pasta pandan dan susu kĕntal manis. Mĕnjadi tambah maknoooos bangĕttt!
Sĕlamat mĕncoba bunda yaa! Dan jangan lupa bagikan rĕsĕp cakĕ pandan ini kĕ tĕman-tĕman bunda yang lainnya.
BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA
Halaman Berikutnya
0 Response to "Rĕsĕp Pandan Cakĕ Susu Kĕntal Manis yang Lĕmbut dan Mois"
Posting Komentar